De VAlck

Laatste gemeenteraad 2016Section: Begroting

Niet zonder fierheid : laatste gemeneenteraad 2016. Hierbij tekst  bij begroting 2016 :

 

Geachte Burgemeester, collega schepenen, raadsleden, beste medewerkers Secretaris en Financieel beheerder.

 
Beste aanwezigen.
 
Het is stilaan traditie geworden. Bij begroting, rekening, wijziging begroting, sta ik even recht en tracht U een uitleg te geven over wat er voorligt om goed of desgewenst af te keuren.
 
Ooit heeft een goede vriend mij gezegd : ‘pas op als ze U beginnen te bestoefen’. Ik waag het er vandaag toch op en richt mij zeer expliciet naar de Burgemeester.
 
Beste Eddie,
 
Met deze begroting zetten wij met U een punt achter een zeer lange politieke carrière. Nee, U bent nog niet weg, maar U gaf aan niet meer te kandideren voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018.
 
De begroting die voorligt is die van 2017. Voor mij de belangrijkste van deze legislatuur. Die van 2018 is eerder ‘technisch’ : zien dat we kunnen betalen wat we moeten betalen, maar geen investeringen die de legislatuur 2019 – 2025 kunnen bezwaren.
 
Reeds van 1994 zijn wij samen actief in de Merchtemse politiek. Met deze begroting wil ik even met U en de collega’s terug gaan en enkele zaken duidelijk stellen.
 
Het gemeentelijk patrimonium is zeer uitgebreid. Wat vroeger een weide was en waar we nog discussie hadden over de overnameprijs van een beroesterde ‘pinnekensdraad’ is nu een prachtig park aan het O.C.M.W. . Het rusthuis dat haast naar op invallen stond, heeft plaats geruimd voor een ultramodern en zeer aangenaam rusthuis. De serviceflats kwamen er. Voor de eerste fase hadden we een formule uitgedokterd waarvoor we volgens sommigen net niet in ‘den bak’ zijn geraakt. Maar ze staan er en volgend jaar zijn ze afbetaald. Er kwam ook tweede fase serviceflats.
 
Er werd grond aangekocht voor de realisatie van een speelterrein aan Ten Ancere. Er werd grond aangekocht  te Brussegem : recreatiegrond : realisatie ‘Velocity’ : redden van tennisclub ‘Kwetsendael’…
 
We kochten met gemeente ook parking ‘Bierboom’ aan. Huizen aan het station. Ook zogenaamde ‘binnengebieden’ waar meer dan honderd jonge Merchtemse gezinnen hun droom konden realiseren.
 
We realiseerden de site ‘sportcomplex Dooren’. Met diverse BPA’s zullen ook heel wat bouwmogelijkheden voor Merchtemse gezinnen gerealiseerd worden.
 
Een gemeentelijke feestzaal werd opgericht in Brussegem.
 
De kerken van Hamme, Bollebeek, Merchtem en binnenkort ook Ossel en Brussegem werden gerestaureerd (of zijn in aanvang).
 
De feestzaal Hamme werd eens grondig aangepakt. In Hamme kwam er ook renovatie woning ‘schoolmeester’, zodat er lokalen kwamen voor verenigingen en een heus jeugdlokaal.
 
Het tot op de draad en haast invallensklaar gebouw Reedijk werd opgeknapt en mooi gerestaureerd.
 
Er kwam daar ook parking bij.
 
De school en oude pastorij in Peizegem werden gerealiseerd.
 
U legde onlangs ook eerste steen GTSM.
 
Er kwam ook speelplein in Brussegem.
 
Ook wegenis werd aangepakt : wat al jaren werd beloofd wordt ook nu uitgevoerd : Nieuwelaan !
 
U zal zich misschien afvragen : wat heeft dit met de begroting te maken ? Wel : heel veel. Vandaag presenteer ik een begroting waarin alle investeringen verwerkt zijn. Aan inkomstenzijde zijn alle begrote inkomsten die we deze legislatuur niet realiseren geschrapt.
 
Dat maakte de begrotingsopmaak er niet makkelijker op.
 
Na alle opgesomde (en allicht heel wat vergeten) investeringen, ben ik zeer verheugd U vandaag een begroting én meerjarenplanning in evenwicht voor te stellen.
 
Het haast ‘heilige’ cijfer van autofinancierinsmarge blijft positief.
 
Wat het helemaal straf maakt : nadat we vaststellen dat de uitgaven flink onder controle zijn en de inkomsten aan stijgende kant zijn (meer inwoner is én meer belastingen op de personenbelasting en meer inkomsten uit onroerende voorheffing) kunnen wij hier en nu een belastingsverlaging aankondigen.
 
Netto. Niet broekzak, vestzak. U zal nergens nog maar een poging vinden om de afschaffing van de  ‘Schooner Merchtem’ belasting ergens te compenseren.
 
Na zo’n indrukwekkende lijst van investeringen kunnen afsluiten met een begroting in evenwicht, en dit werkelijk structureel, en een belastingsverlagen, ik denk dat U dat zeer graag zal horen.
 
Dit alles niet op ‘de poef’ : De geleebtekuhje schuld gaat deze legislatuur van 27.043430.19 euro in 2014 naar 17.059.739.95 euro in 2019. Of gerekend aan 16.000 inwoners van 1690 €  per inwoner naar 1.066€ per inwoner. Ook dat is een opmerkerkelijk resultaat. In één legislatuur wordt de schuld per inwoner met ruim een derde teruggeschroefd.
 
Laat financieel gezond zijn dé prioriteit geweest zijn bij het opstellen van de BBC.
 
Samen met de financiële dienst kan ik fier nu reeds zeggen dat we dit met de begroting 2017 reeds met zekerheid realiseren.
 
Ik vraag U dan ook met vertrouwen dit budget en deze meerjarenplanning te willen goedkeuren.
 
 
 

Budget 2015Section: Begroting
Vanavond gemeenteraad : volledig in teken van budget 2015

Het is een beetje 'traditie' dat ik me richt tot de gemeenteraadsleden met budget en met de rekening. 

Het zal dus over geld gaan, veel geld....Merchtem zit er slecht voorSection: Begroting
Ook gelezen in het dagblad ? Merchtem bankroet en onder curatele tegen 2019 (Het Nieuwsblad)


De jacht op de vos is geen oplossing, de jacht is de oorzaak van het probleem (D. Peeters, Vlaams Parlement Groen !)Section: Begroting
Groen opnieuw in de bres voor zwerfkatten. De Vos daarentegen blijkt een nuttig diertje te zijn.FANTASTISCHE GEMEENTERAADSection: Begroting
HET GAAT NIET OVER DE LIPPEN VAN CD&V BEGROTINGSEXPERT JORIS VERSPECHT :

"GOED ZO !" : inspiratie voor Joris uit Maasmechelen