Merchtem zit er slecht voorSection: Begroting
Ook gelezen in het dagblad ? Merchtem bankroet en onder curatele tegen 2019 (Het Nieuwsblad)Het komt zelden voor, maar deze ochtend heb ik me bijna verslikt in men koffie bij het lezen van het Nieuwsblad. Merchtem staat diep rood gekleurd. Volgens een studie van Belfius halen we het de autofinancieringsmarge niet op einde eerste Beheers en Beleidscyclus. 

Ik heb dadelijk een e-mail gestuurd naar de contactpersoon van Belfius voor Merchtem. Geen twee maanden geleden kwam hij met een rapport om de loftrompet te steken over onze financiële gezondheid.

Straffer, met de resultaten van de rekening 2013 in de hand, zowel van de gemeente als van het OCMW zitten we zeer goed en is het halen van de doelstellingen op einde cyclus geen probleem.

Wat is dan de oorzaak van de rode kleur in het artikel ? Ten eerste heeft de schrijver van dienst allicht niet heel de studie gelezen (die werd vandaag online gezet). Ten tweede heb ik altijd gezegd dat onze BBC uitging van zeer realistische cijfers, eerder pessimistisch qua inkomsten en eerder overdreven qua uitgaven investeringen. Doet men het omgekeerde (zoals vele groen-gekleurde gemeenten hebben gedaan) zit men dadelijk met een ander resultaat. 


Punt is dat een BBC hoe dan ook een raming blijft op lange termijn. Dat men eens de cijfers van rekeningen 2013 neemt : veel betrouwbaarder want rekeningen zijn nu eenmaal weergave van de realiteit en een begroting is en blijft een schatting.

Het kaartje zal heel anders kleuren. Wat Merchtem betreft : hemelsblauw !

En nog iets, het venijn zit in de staart : had Dexia, annex Gemeentelijke Holding zelf wat meer studiewerk aan haar eigen werkzaamheden besteed, hadden we nu 'nagels in overschot'.