Over partijgrenzen heenSection: Begroting
Merchtemse gemeenteraad unaniem pro nota gemeentelijke financiën



Bij hoogdringendheid werd gisteren op de gemeenteraad een ontwerp van schrijven aan de V.V.S.G. goedgekeurd. De raadsleden steunen daarbij dus het initiatief  van het college om van de Vlaamse en Federale overheid antwoord te krijgen op drie concrete vragen.

Waarom hoogdringend ? Nu zijn we bezig met de begroting van volgend jaar en het beleidsplan van de komende legislatuur. Elke partij die beleidsverantwoordelijkheid wil opnemen moet zijn programma toetsen aan de financiële haalbaarheid.

De kiezer moet weten dat wat beloofd wordt ook gerealiseerd kan worden.

Precies over de inkomsten van de gemeente is er onduidelijkheid die dringend moet opgeklaard worden willen we een treffelijke, correcte begroting kunnen opmaken voor volgend jaar en een beleidsplan voor de komende zes jaar.

Ook wenst de gemeente dat het Dexia-verhaal uitgeklaard wordt. Jaren waren de dividenden van Dexia de bron voor extra beleidsruimte. Die bron is opgedroogd. Hoe is dit zo kunnen lopen ? Wat zijn de compensaties ?

Hierbij de integrale tekst :


 Voorstel van brief aan V.V.S.G.
 
“Geachte Dames, Heren,
 
Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht zijn alle gemeentelijke mandatarissen begaan met de gemeentelijke financiën. Immers, de invoering van de nieuwe ‘gemeentelijke boekhouding’ vergt een duidelijke visie over de inkomsten, investeringen, uitgaven op langere termijn.
Een aantal factoren kan men min of meer goed ramen. Helaas betreft dit voornamelijk de vaste, recurrente uitgaven. De aflossingen van leningen, het uitbetalen van lonen kan men met vrij grote zekerheid voorzien en begroten.
Aan de inkomstenzijde is er evenwel grote onduidelijkheid.
Jarenlang zijn dividenden dé bron van inkomsten bij uitstek geweest om beleidsmatig het verschil te maken. Concreet zien we voor de gemeente Merchtem het dividend Dexia herleid naar nul Euro, daar waar dit van 1994 tot 2011 een inkomen was van niet minder dan 1.062.554.05 €.
Ter zake zijn er reeds moties in het Vlaams Parlement. Reeds in juni 2011 werd uitdrukkelijk gevraagd  :
“ 3° vanuit de morele verantwoordelijkheid die zij draagt naar aanleiding van de kapitaalsverhoging in 2009 van de Gemeentelijke Holding een compensatieregeling uit te werken voor de getroffen lokale overheden” (Motie ingediend 1 juni 2011, stuk 1181).
Op 9 november 2011 werd naar aanleiding van de ‘tweede redding’ van Dexia andermaal een motie ingediend (stuk 1349) in het Vlaams Parlement.
 
Daar werd zeer expliciet de oprichting van een onderzoekscommissie gevraagd zowel op Federaal  als Vlaams niveau.
 
Ook in deze motie werd uitdrukkelijk verwezen naar de repercussies op de financiële situatie van de Vlaamse gemeenten.
 
Kan de V.V.S.G. concreet ijveren voor maatregelen die het financieel verlies compenseren.
 
Een ander punt van onduidelijkheid is de geplande fiscale autonomie van Vlaanderen. De recente onduidelijkheid over Vlaamse fiscale benadering van aftrek hypothecaire kredieten, geschrapte aftrekposten voor isolatiematerialen, verkeersbelasting… geven aan dat er wel degelijk onduidelijkheid is.
 
Als gemeente mogen we er toch vanuit gaan dat Vlaanderen meer fiscale autonomie heeft gevraagd, en bekomen, om juist te streven de fiscale druk te verlagen.
 
Wat dan met de aanvullende gemeentelijke belastingen op de personenbelasting ? Indien deze verlaagt, verlagen ook de inkomsten van de gemeenten.
 
Kan ook op dat vlak vanuit de V.V.S.G. de vraag gesteld worden wat de te verwachten verliezen aan inkomsten zullen zijn en of/hoe die dan zullen gecompenseerd worden.
 
Enkel wanneer deze vragen concreet kunnen beantwoord worden kan men werk maken van een meerjarenplanning .  Overigens elke partij die zich tot de kiezer richt als volwaardige ‘beleidspartij’ moet zijn of haar programma kunnen toetsen aan wat financieel haalbaar is.
Die oefening is ook maar mogelijk wanneer hoger gestelde vragen beantwoord zijn.

Ten slotte wensen wij dat een initiatief wordt genomen om de verantwordelijkheden in het verhaal van het volledig teniet gaan van Dexia en de Gemeentelijke Holding vast worden gelegd. Het kan niet zijn dat dit verhaal zomaar zonder gevolg wordt geklasseerd. Er is hier met de welvaart van alle burgers gespeeld.
 
Oprechte Achting,
Voor de gemeente Merchtem
 
De Burgemeester,
De Secretaris
De schepen van financiën.
 
 
Bijlage :
Motie 1 juni 2011
Motie 9 november 2011
Overzicht totaal dividenden
Overzicht dividend Dexia