Opening August De BoeckjaarSection: Cultuur

Met een stijlvolle academische zitting werd vrijdagavond het August De Boeckjaar plechtig geopend.

De hele raadzaal was gevuld met aandachtige luisteraars. Jozef De Beenhouwer vertolkte acht werken van de meester waaronder vijf onuitgegeven pianostukken. De activiteiten van het August De Boeckjaar werden voorgesteld door David De Valck. Die activiteiten zijn overwegend, maar niet allemaal, muzikaal van aard. "Meester De Boeck was niet alleen een virtuoos muzikant maar ook een bloemenliefhebber en een levensgenieter" stelde De Valck, "en ook die facetten komen in het De Boeckjaar aan de orde.
Nadat de schepen van cultuur de talrijke aanwezigen had verwelkomd mocht Frank Teirlinck, intendant van het August De Boeckjaar, de meester voorstellen. Hij putte hierbij uitvoerig uit de monografie waarvan hij samen met Jozef De Beenhouwer de redactie heeft gevoerd. Dit lijvig boekwerk mag nu reeds met zekerheid ‘het boekwerk' over het leven van de meester worden genoemd. Het werd gedrukt op 1000 exemplaren en kost (slechts) 30 euro. Na een muzikaal intermezzo van Jozef De Beenhouwer mocht Luc Famaey de nieuwe August De Boeck CD voorstellen. De opnames ervan gebeurden in het Tsjechische Ostrava en de CD put uit het minder bekende operarepertoire van meester De Boeck.
Schepen De Valck gaf een overzicht van de activiteiten in het August De Boeckjaar. Naast de erg talrijke opvoeringen van werk van de meester, in binnen- en buitenland, vermeldde hij ook het lanceren van een August De Boeckwijn en een August De Boeck dahlia die door de Gemeentelijke Tuinbouwschool tegen het voorjaar wordt klaar gestoomd. Naast gereputeerde klassieke orkesten en ensembles brengen ook de Merchtemse muziekmaatschappijen (de meester was zowel in Concordia als in Sint-Cecilia actief), de leerlingen muziek, woord en dans van de August De Boeck Academie als de koren uit Groot-Merchtem hulde aan de meester.
Het August De Boeckjaar wordt uiteindelijk afgesloten met een slotmanifestatie en een bloemenhulde aan het graf van de meester op 29 september van volgend jaar. De academische zitting van vorige vrijdag zou afgesloten worden met de officiële opening van het huldejaar door burgemeester Eddie De Block maar die moest zich, in revalidatie na een operatie, laten vertegenwoordigen door zijn echtgenote Marleen Van Belle.