KEUS !Section: Cultuur

Zwarte Mit voorspelt verkiezingen Merchtem 2018foto : waarzegster Zwarte Mit.

Het duurt geen jaar meer en het is ‘keus’. Het maakt velen rondom mij nerveus. Ikzelf blijf er rustig bij. Immers, ik steun op waarzegster Zwarte Mit. Bij vorige keus ging ik nog tot bij Madame Banche. Maar elke keer naar Parijs is wat ver. Zwarte Mit voorspelt even goed, al is het met een set bierkaartjes.
 
Ik vroeg het dus: ‘wat zal het in 2018 worden met de keus in Merchtem?’.
 
Zwarte Mit concentreerde zich en schudde de kaarten. Haar ogen sloeg ze op naar het plafond, met haar handen ging ze door haar zwarte lokken en ze wachtte tot ze signalen kreeg van hogere sferen.
 
Eens die er waren draaide ze de kaarten om en prevelde:
 
“ik zie twee struis gebouwde mensen, een man en een vrouw. Wie wat doet weet ik niet, maar bij een van hen zie ik heel veel bier en bij de andere iets met Cava. Ze doen Merchtem op zijn grondvesten daveren, iedereen wil met hen op de foto, in alle gazetten staan ze. Een van hen smijt met een sacoche en eieren.
 
Ik zie ook twee mannen van 50 +. Zoals de kaarten liggen waren ze beiden ooit bijna burgemeester, maar, net niet. Ik zie niet waarom niet, Ik zie wel dat ze kinderen hebben, meisjes. Ze dromen dag en nacht dat hun meisje burgemeester wordt. De ene zie ik rijden op een fiets, de andere krabt altijd aan zijn baard. Het zijn twee heel gezellige mensen, maar toch zie ik ze nooit samen een pint drinken.
 
Ik zie ook een kaart die ik niet thuis kan brengen. Ik zie er een vogel bij, een vogel die alleen ‘tok -  tok’ zegt en enkel gaten maakt. Een specht of zoiets.
 
Maar ik zie nog een andere vogel. Een die niet anders doet dan muizen vangen. Als ik goed zie is het een valk. “
 
En, Zwarte Mit, wie wordt burgemeester?
 
Zwarte mit buigt zich over haar kaarten en is resoluut: “het wordt die muizenvanger: de valk”.
 
Ik dankte Zwarte Mit zeer hartelijk. Blijgezind trok ik naar huis. Ik word dus burgemeester. Mijn kleermaker zal nog wel een couponnetje rode stof liggen hebben waarvan hij een lintje kan missen om aan mijn sjerp te naaien. Negen op tien doet hij dat nog gratis ook, zo fier zal hij zijn, denk ik.  Zwarte Mit heeft het voorspeld, dus…. Waar zou ik me zorgen over maken.
 
Thuisgekomen en nog gloeiend van blijdschap, zegt mijn zoon Robin dat hij zin heeft om mee te doen aan de keus…. Ook een valk… daar gaat mijn zekerheid: wie van ons twee zal het worden?
 
Nu ja, wat familie op één lijst kan best gezellig zijn.
 
Bedankt Zwarte Mit, tot een volgende keer….