Wie wordt Burgemeester van Merchtem ?Section: Algemeen

David De Valck waarnemend


Burgemeester


U kan er maar beter aan wennen !


Nee nee, zoals in de titel staat : het is waarnemend. Toch ook al een hele eer.

Wie wordt nu per 01/01/2019 de Burgemeester van Merchtem ? Dat zal de inzet zijn van de verkiezing 2018. En de kiezer beslist zeker ?

Was dat maar waar. In een van de eerste bevolgen Burgermanifesten van Guy Verhofstadt was het een paradepaardje : de rechtstreekse verkiezing van de Burgemeester. Er is veel debat aan verloren gegaan bij de opmaak van het nieuwe Gemeentedecreet, maar er is niets van in huis gekomen. Meer nog : de gemeenteraad kan perfect een burgemeester aanstellen die niet (u leest het goed) deelgenomen heeft aan de verkiezingen.

Waar het om gaat is het volgende : Men moet in de gemeenteraad eerst een meerderheid halen. Als die gehaald wordt door één partij is het doorgaans diegene die de meeste stemmen haalt op die lijst diegene Burgemeester wordt.

Dient er een coalitie gevormd te worden met meerdere partijen om een meerderheid te halen, dan is het burgemeensterschap een thema van de onderhandelingen tussen die partijen. Meestal krijgt de grootste partij van de coalitie de burgemeester. Het kan best zijn dat de kleinere partner een kandidaat heeft met meer stemmen dan de burgemeester. Die wordt dan meestal Eerste Schepen.

Het ergste dat een kandidaat met een massa stemmen kan overkomen is dat er een coalitie wordt gevormd zonder diens partij en hij of zij in de oppositie komt. Dan kan die kandidaat met de meeste stemmen zes jaar zitten blinken in de oppositie; Het overkwam Maria Lerut in Asse : met een veelvoud van stemmen van de burgemeester kon zij op de oppositiebank gaan zitten... Dus, zo eenvoudig is het niet.....