11 juli vierenSection: Cultuur

Vorig artikel over 11 juli- toespraak brengt reacties teweeg : hoe 11 juli vieren ?


Afbeeldingsresultaat voor 11 juli viering

Zoals steeds is het antwoord niet zo eenvoudig

De 11 juli - viering heeft in Merchtem zeker een traditie. Mijn herinneringen gaan wat dat betreft een twintigtal jaar terug. Enkele verenigingen organiseerden die viering toen. Legendarisch was de haringbak van 'Wieken Tas' met zijn Socialisten.. Enkele edities met slecht weer en minder interesse van de verenigingen zelf om deel te nemen maakten dat dat soort viering stopte. De gemeente heeft dan overgenomen. Er kwamen een reeks vieringen die eigenlijk veel weg hadden van een academische zitting. Centraal stond steeds een spreker die we dienden te kiezen uit een lijst die we van de Vlaamse Overheid kregen. Meestal was er ook muzikale omlijsting. De laatste editie ging door in de cafetaria van het Rusthuis Ter Stelten. Verzorgd, inhoudelijk meestal sterk maar velen stelden dan dat dit te 'elitair' was. Het bereikte te weinig volk. Vervolgens hebben we dan de viering ingepast in het programma zomermarkten. Nadeel : het is in de voormiddag. Voordeel : als het weer meezit heb je heel wat volk en bereik je mensen die nooit naar een 11 juli viering zouden gaan.  
Zondag ging ik eens kijken hoe het in Meise zou aflopen met hun nieuw concept van viering. Dat er ambiance was, dat zal U intussen hier of daar wel al gehoord of gelezen hebben. Dus copy-paste naar Merchtem ?

Zo eenvoudig is dat niet. Ik probeer te nuanceren. De formule van Meise met enkele Vlaamse artiesten, bier, pensen, hamburgers en friet : die kennen we. Dat doen we in Merchtem zo'n tien dagen : met kermis.

Is er dan nood aan nog zo'n dag ?  De zomer van Merchtem wordt op gang getrokken door de avondmarkt. Iedereen gedaan met examens, vakantie voor de deur : altijd een succes. Goed zo. Maar, wat we (cultuurdienst) reeds meerdere malen hebben ondervonden is dat het in Merchtem vrij moeilijk is volk te krijgen op een evenement tussen avondmarkt en Merchtem Kermis. Bovendien, handelaars en bewoners van het centrum staan niet zo te springen op nog eens afsluiten markt, nog eens lawaai, nog eens verkeershinder. Dit dan bijna noodzakelijk het weekend na de avondmarkt.

Mijn aanwezigheid op het Geckofest leerde me dat die locatie heel wat mogelijkheden biedt om bijvoorbeeld een viering te doen de zondag na het Geckofest. Voordeel : alles staat er toch : podium, geluidsinstallatie etc. Een ideetje dat ik overweeg. Welke formule dan ?  Een soort extra dagje kermis met optredens, bier, frieten, hamburgers en pensen ? Wedden dat ik dan reacties krijg in de zin van : "weeral feesten, daar hebben ze geld voor" en van een enkele Vlaams Nationalst : "Geen inhoud, te vulgair". Dus dames en heren : zo simpel is het niet. Had de Vlaamse feestdag in de kermisweek gevallen, hadden we allicht de grootste viering van de streek. Maar dat is nu niet zo. 

Als het van mij persoonlijk afhangt doen we gewoon een extra klassiek concert . Ai, ik hoor het U al denken "Hij is daar weer met zijne August De Boeck...". En zo ziet U maar dat het allemaal nog zo simpel nog niet is.