Hoe dikwijls kan U één € uitgeven ?Section: FinanciĆ«n en Begroting

Stoelendans in OCMW en Gemeenteraad geeft oppositie vleugels


Afbeeldingsresultaat voor red bull geeft je vleugels

"The duty of the opposition is to oppose" : daar ben ik het volmondig mee eens. En dat zou wel eens meer mogen gebeuren. Deze spreuk was overigens positief bedoeld. Van een goede oppositie kan je leren. Je moet alert blijven. Na zes maanden windstilte op de site van de grootste oppositiepartij kwam er eindelijk nieuws. Heb dat gretig gelezen. Maar groot was mijn teleurstelling. Nu er wat nieuw bloed hier en daar staat aan te komen had ik toch wat anders verwacht


Afbeeldingsresultaat voor met man en macht

Wat ik gedacht had : 400.000 € voor een kunstgrasveld waar geen behoefte aan is. Correct dames en heren, volledig correct. Wat staat er hier elders in mijn toelichting bij het budget 2016 ? Dat kunstgrasveld komt er als en slechts als de fusie met Wolvertem doorgaat. Reden : op dat ogenblik zouden er zoveel jeugdspelers zijn op ons complex Dooren dat dit met de huidige capaciteit niet gaat. Wil je dat als en slechts als realiseren tegen begin volgend voetbalseizoen bij het lukken van de fusie, moet je dat nu inschrijven.

Wat we anders zouden kunnen doen met die 400.000 € vraagt de schrijver van dienst zich af ?

"Extra fietspaden" : heeft de schrijver van dienst niet gezien dat het investeringsritme fietspaden en voetpaden ongewijzgd is gebleven ? Blijft dus voorzien. Jaar na jaar.

"Camera's met nummerplaaterkenning langs de invalswegen" : al eens gehoord van het budget politiezone AMOW ?

"Het jaar door een wekelijkse vuilnisophaling" : als ik ervan uitga dat men én restafval én GFT wekelijks wil ophalen, betekent dit acht maanden (want in de maanden juni, juli, augustus en september wordt dit al wekelijks gedaan) aan (afgerond) 5000 € per ophaling GFT en Restafval elke week is 16 extra ophalingen x5000 = 80.000 €. Na amper 4 en 1/2 jaar is de 400.000 € dan weg. Van een 'lange termijn visie' gesproken...Of kan U éénzelfde Euro meerdere keren uitgeven ? Zoals collega's uit de oppositie meer interesten kunnen besparen dan dat we er uitgeven ?
Een eigen suggestie : zullen we de belastingen voor 2018 doen doen dalen tot 6.6 %, dan is de 400.000 € in één jaar weg...

Het pamflet gaat verder : "Ambities meerderheid in de koelkast tot 2016", wat verder in de tekst wordt dat 2018. Een fout meer of min, het steekt niet.
Vergeten verkiezingsbeloftes worden netjes opgesomd : serviceflats Brussegem, nieuwe sporthal en omvormen huidige sporthal tot polyvalente zaal. 

Serviceflats Brussegem : problemen met ruimtelijke ordening. We verstoppen ons daar niet achter, maar het is zo.

Nieuwe sporthal en omvormen huidige naar polyvalente zaal : komt uit nota die ikzelf schreef in 2009. Nadat een nieuwe sporthal zou gezet worden, kon de huidige omgevormd worden tot een polyvalente zaal (als ware het uit de serie 'Met man en macht' geplukt). Een timing stond daar niet in. Ik herhaal mijn vraag : hoe dikwijls kan je eenzelfde Euro uitgeven ? Niet én aan de 'brandweerfactuur' (700.000 €), én aan de Nieuwelaan (ruim 1.000.000 €) én aan een nieuwe sporthal én aan een multifunctionele zaal. Beetje ernst kan geen kwaad. Uiteraard is de verleiding bij huidige interestvoeten zeer groot om te gaan lenen om dus ook nieuwe sporthal te zetten en polyvalente zaal. Maar nog eens, die euro die je bij de bank gaat halen, moet je ook ooit eens terug gaan geven en het zelfde liedje : die euro kan je ook maar één keer uitgeven.

En nu we toch op dreef zijn : de nieuwe website van de gemeente zal 'telepatisch' zijn. Van mensen die om de zes maand hun eigen site updaten kan je dat verdragen natuurlijk. Zou het niet redelijk zijn de website af te wachten alvorens hem af te schieten ?

Vervolgens zijn 'Trage wegen en speeltuigen' met 'Gratis duurzaam bouwadvieis' geen realisatie van de meerderheid. Neen, het is ingegeven door CD&V. Blijkbaar volgt de meerderheid dus toch positieve suggesties. Iets wat nu net niet te horen valt in de afscheidsrede van hun voorzitter, Mieke Abbeloos. Letterlijk : geen gehoor, positieve suggesties komen niet aan bod.

Wat is het nu ?

Persoonlijk ben ik de eerste om samen te zitten en te werken aan onze mooie gemeente.
Als men wil schieten op 'mijn' bevoegdheid financiën, dan ben ik ook de eerste om samen met de diensten antwoorden te bieden. De dienst financiën Merchtem is een glazen huis. Geen geheimen. Al wat de raadsleden vragen : ze krijgen het op een schoteltje, met uitleg als een strikje erom heen. Blijf dan toch ook ten minste intellectueel eerlijk. Maar goed : "The duty of the opposition is to oppose". Mijn plicht als schepen van financiën is samen met de collega's van 'de meerderheid' verder te werken en een positief bilan te brengen op het einde van de rit.


Afbeeldingsresultaat voor muntstuk 1 euro