HALFWEGSection: Financiƫn en Begroting

Tijd vliegt : halfweg legislatuur, presentatie budget 2016

Het is hemeltergend. Net nu we gewend waren dat Groen! ons filmt en net nu het een gemeenteraad was met een lach en een traan, gaf de cameraman van Groen! forfait. Jammer.

Afbeeldingsresultaat voor mieke abbeloos

Die traan, die kwam er bij de emotionele afscheidsrede van Mia (Mieke) Abbeloos. Ze nam de micro, veerde recht en begon eraan. In het midden van haar betoog kreeg ze het moeilijk. Een beetje slikken. Het is goed geweest. Mieke deed negen jaar haar best als gemeenteraadslid. Mooi is ook dat ze haar vertrek uit de gemeenteraad naar het OCMW opdroeg aan haar vader, Jef Abbeloos. Laat het nu net zo zijn dat ik ooit ontslag nam in het OCMW om Jef op te volgen in de gemeenteraad en hij mij kon opvolgen in het OCMW. De gemeenteraad was Jef zijn ding niet. Het OCMW daarentegen was zijn 'lang leven'. Denk dat dat bij Mieke niet anders zal zijn.

Belangerijkste dan : het budget 2016. Met ruime meerderheid goedgekeurd. Hoedje af voor de consequente houding van Groen. Ze hebben het budget mee goedgekeurd. Veel moediger dan de flauwe onthouding van CD&V en NVA. Persoonlijk vind ik dat je bij een onthouding het signaal geeft van 'het kan mij niet schelen'. Liever ballen aan het lijf en een ferm 'neen', mét motivering dan een onthouding. Onthouding is voor mij iets als het geslacht der engelen. Reken maar : als ik ooit in de oppositie kom (ergens in 2036 als mijn laatste pijltje haar echt weg is) zal het een ferm nee zijn. 

Hierbij de tekst die ik aan de collega's heb voorgelegd. 

"Budget 2016 :  Ambitieus, realistisch, verrassend.

 
De opmaak van het budget 2016 was geen eenvoudige oefening. Wetende dat we in het jaar 2015 de zogenaamde ‘brandweerfactuur’ in één jaar te verwerken kregen (een kleine 700.000 €) was wat mij betreft : 2016 rusten en wat op adem komen. Behoudens de investeringen die gepland waren, geen nieuwe investeringen.
Dat was buiten Aquafin gerekend. De voorbije legislatuur werden heel wat werken door Aquafin uitgevoerd. Daarbij was het de stelling van de meerderheid dat daar waar Aquafin toch een deel van een straat diende te herstellen, de gemeente zou volgen.
Reeds in 2000 was er sprake van het plaatsen van een collector in de Nieuwelaan. We zijn nu 15 jaar verder en eindelijk is het dossier in uitvoering, dat wil zeggen : aanbesteding loopt, waarschijnlijk aanvang der werken voor het bouwverlof van 2016.
Wat min of meer aangekondigd werd als een dossier dat ruim gesubsidieerd werd en voor de gemeente nauwelijks iets zou kosten, is in realiteit toch wel anders  uitgedraaid. Let wel, zonder het aandeel van Aquafin in de totale kost van de werken (ruim 5.000.000 €) zou de gemeente de Nieuwelaan nooit kunnen herstellen. Het herstellen van de Nieuwelaan in het gedeelte waar Aquafin zijn werkzaamheden zal uitvoeren is dan ook voorzien in het budget 2016. Ook in het gedeelte waar Aquafin geen werken uitvoert zal de gemeente investeren in een degelijk fietspad.
De nieuwe Technische school zit in de fase van aanbesteding. De gunning is voorzien in februari 2016. Als alles goed verloopt starten de werken dus in het voorjaar van 2016. Ook daar zijn budgetten voor voorzien.
Het onderhoud van het wegennet blijft een permanente zorg. In dit budget is niet minder dan 400.000 € voorzien voor structureel onderhoud.
In de toelage aan het AGB is er een budget van 400.000 € voorzien voor de aanleg van een extra kunstgrasveld. Indien de fusie tussen FC Merchtem en Wolvertem er komt, wordt het sportcomplex aan de Dooren het kloppend hart van de nieuwe club en zullen er zeer intens jeugdopleidingen doorgaan. Voor alle duidelijkheid : indien de fusie er niet komt, dan komt er ook geen kunstgrasveld.
Aan de uitgavenzijde in exploitatie zien we dat de kosten voor veiligheid (bijdrage politiezone) andermaal stijgen. Ook de kost van de brandweer stijgt en de vrees is dat die zal blijven stijgen.
We zien aan de uitgavenzijde ook dat de personeelskost absoluut onder controle is. Al eerder heb ik erop gewezen dat het aantal personeelsleden per 1000 inwoners in Merchtem ver beneden het peil ligt van onze buurgemeente, dit evenwel niet ten koste van de dienstverlening.
 
Als we deze legislatuur kunnen stellen dat we het budget onder controle houden  dat wil zeggen de uitgaven in functie van de inkomsten houden dan is dat voor het grootste deel te wijten aan het feit dat voor de vierde keer op rij de bijdrage aan het OCMW niet verhoogt. Uit de rekeningcijfers blijkt dat dankzij enkele besparingen de uitgaven onder controle zijn. Ook hier zijn de besparingen niet ten koste van de dienstverlening.
 
Daar waar ik voor 2016 een heel korte verklaring in gedachte had, namelijk : we bouwen de nieuwe Technische School, is dit een budget met ambitie. Het budget is ook realistisch, nergens worden inkomsten overschat of kosten onderschat. Verrassend is dit budget ook. Eindelijk de Nieuwelaan en mogelijk een investering in ons sportcomplex Dooren. Dit alles met een positief resultaat op kasbasis en een autofinancieringsmarge van niet minder dan 1.140.000 € afgerond.
 
Het is dan ook met het volste vertrouwen dat ik U verzoek dit budget te willen goedkeuren en samen in 2016 dit ambitieus project uit te voeren.
 "



Afbeeldingsresultaat voor mieke abbeloos
Mieke laatste campagne en een oldtimer.


Afbeeldingsresultaat voor kunstgrasveld
Een echte bal op een kunstgrasveld