Sommigen spreken van fusie, wij doen het gewoon !Section: Cultuur

Zaterdag om 20 uur, Gemeentelijke Feestzaal Brussegem zal U het zien : schepenen gaan de toer van de fusie op


Baron d'Hoogvorst

Om de fusies van Geert Bourgeois wat voor te zijn, proberen we het alvast tussen Meise en Merchtem. Twee weken geleden deed ik het woord in de Muze, nu komt Schepen Belgrado naar Brussegem Orkest en koren inleiden voor de uitvoering van ondermeer de Baron D'Hoogvorst cantate. Meer dan 150 uitvoerders. 

Wat weinigen misschien (nog) weten : Schepen Marcel Belgrado was zo goed als schepen in Brussegem. Oppem,  na fusie van 1976, gevoegd bij Meise, was gewoonweg een parochie van Brussegem. Marcel Belgrado was als inwoner van Oppem verkozen in Brussegem en de lijst van wijlen burgemeester De Keersmaeker kwam één zetel te kort voor een volstrekte meerderheid. "We zullen U schepen maken" klonk het in en rond brouwerij Belgor. Maar Marcel Belgrado trok naar zijn mede-kandidaten om een en ander te bespreken. Hij werd daar gefeliciteerd om niet meteen aan de lokroep van het schepenschap gevolg te geven. Even later nam een van zijn lijstgenoten zijn aktentas en vertrok richting brouwerij Belgor en werd  wel schepen.... Een anekdote die zeker te pas komt bij de herdenking van 40 jaar fusie in 2017.


Naast de cantate is er ruim aandacht voor de blaasmuziek van De Boeck. Dirigent Luc Vertommen heeft door een aantal toevalstreffers en vooral door veel onderzoek tal van verloren gewaande partituren terug gevonden,  en deze ook speelklaar gemaakt. De link tussen de blaasmuziek en De Boeck's geboortedorp Merchtem wordt tijdens de uitvoering mooi verwoord. Ikzelf was bij de uitvoering in de Muze meer dan aangenaam verrast. De CD die Luc Vertommen opnam met blaasmuziek is overigens ook meer dan een aanrader. Om van te smullen. We hebben De Boeck in dit herdenkingsjaar op zeer unieke, verrassende wijze gebracht. Ik hoor van velen zeggen : "dat wisten we niet, zo hebben we De Boeck nooit gehoord". Awel, laat dat nu eens net de bedoeling zijn ze... Laatste concert rond De Boeck : grijp je kans, je zal het je absoluut niet beklagen.

(concreet : zaterdag 31/10, 20 uur gemeentelijke feestzaal Brussegem, kaarten verkrijgbaar op de cultuurdienst gemeentehuis (8 €) aan de kassa 10 €.)

Enkel de aanwezigen zullen andermaal gelijk hebben