11 juli toespraak Section: Cultuur

Ik kwam en het begon toch wel te regenen zeker....

(mooie foto van JP Vanderelst)

Hierbij mijn bijdrage : 

"Geachte Dames, Heren,
(Mevrouw de Minister)
Collega schepenen, gemeenteraadsleden,
Beste,
 
Het is een hele eer om namens het gemeentebestuur van Merchtem U hier te mogen toespreken naar aanleiding van de 11 juli  viering. Herdenking van de Guldensporenslag die plaats vond te Kortrijk op woensdag 11 juli 1302.
Bijzonder aan deze strijd was dat het Franse leger bestond uit 8.500 goed uitgeruste en ervaren krijgslieden, het moest afleggen tegen een leger van zo’n 9000 niet uitgeruste en onervaren vechtersbazen. Ridders van het Franse leger tegen een aantal ambachtslieden, boeren, voetvolk, gewone burgers. Een kentering in de ‘Krijgsgeschiedenis’.
De drijfveer van dat ‘legertje’ was een reeks belastingverhogingen. De geldverslindende oorlog tussen Frankrijk en Engeland moest betaald worden. Geld moest ergens vandaan komen. De relatief welstellende Vlaamse steden moesten het ontgelden. De ene maatregel na de andere moest geld in de lade van de Franse Koning brengen.
Uiteraard zal ik niet de enige zijn die spontaan de link leg met een heel actueel verhaal.
Zullen de Grieken, zondag 05/07/2015 niet vroeg of laat uitroepen tot hun nationale feestdag ?
Zijn het niet de Grieken die met de schamele middelen die ze hebben, de boeren, de ambachtslieden en wat vechtersbazen,  hun slag hebben gewonnen tegen de Koning van Frankrijk, in dit verhaal ‘de machthebbers van Brussel’, Europa genoemd ?
 
Is het niet dezelfde drijfveer die onze vrienden die we nu roemen en herdenken van 1302, namelijk : ‘nu is het genoeg geweest’ tot een ‘nee’ hebben gedreven ?
Is het ook niet hetzelfde resultaat van na 1302 ? Die strijd is enorm de hemel in geprezen en geromantiseerd, maar was er één ‘Vlaming’ beter af op 12/07/1302 ?
Is er één Griek beter op 06/07/2015 ?
Ik laat het antwoord aan U.
Was die strijd nuttig ? Ja : er is bewustwording gekomen. Men heeft zich laten horen, men is opgekomen voor ‘zijn rechten’, ‘zijn eigenheid’ vooral.
Laat dat misschien ook het gevolg zijn van het Griekse ‘nee’. Niet een louter monetair verhaal of een verhaal van nog meer of minder of andere belastingen (oei subiet nog de taks shift), maar een verhaal over wie ben ik als Griek, Vlaming, Fries, Pool, in Europa. Waar wil ik voor op komen ? Waar wil ik eens Nee zeggen of bedanken met de fameuze ‘goeiendag’ ?
 
Laat 11 juli vooral een feest zijn van meer Europa, meer Griek, minder bankier, meer Volk.
 "