Onze ontvanger zit in zak en asSection: Financiƫn en Begroting



Ontvanger van Merchtem in betere tijden.






U heeft het beslist gelezen : De voorspelling inkomsten uit de personenbelasting (een groot deel van onze inkomsten als gemeente) zijn door de F.O.D. Financiën te hoog geraamd.

Ook Merchtem kreeg dit somber bericht. Mooi op tijd : net nu de begroting 2015 af is even een mededeling dat men er 380.000 € naast zat. Dat is slikken. Je zou als ontvanger voor minder door een diep dal gaan. Ook al sluit onze begroting met een overschot, 380.000 € is niet zomaar een bedragje dat je even wegmoffelt.

Serieus nu, waar gaat het hem over : bij elke begroting krijgen wij cijfers van de FOD Financiën. Het zijn prognoses van de inkomsten die we zullen genieten uit de personenbelasting en uit de onroerende voorheffing. Die cijfers worden overgenomen in de begroting. Soms stelt de oppositie dat we de inkomsten uit personenbelasting te optimistisch inschatten. Mijn standaardantwoord (ik begrijp soms niet dat ze het nog niet moe zijn) is dat dit geen begroting is van de gemeente maar een van de FOD Financiën dat we gewoon overnemen.

Vervolgens ontvangen we 'voorschotten' of 'schijven' van die som gedurende het werkjaar.

Eerlijkheidshalve moeten we zeggen dat er soms een onderschatting was en dat we op het einde van het werkjaar bij de uitkering van de laatste schijf of voorschot meer krijgen dan voorzien. Nu is het dus minder. In de wetenschap dat normaal gezien de steden en gemeenten hun begroting van 2015 al in ontwerp hebben of er toch naarstig mee bezig zijn, wordt de onderschatting gecompenseerd met de uitkering van een vervroegd voorschot. Hoe het technisch zal worden uitgewerkt en wat de gevolgen zullen zijn naar vermoedelijk de eerste begrotingswijziging 2015 zullen we nog zien.

Punt is wel dat dit systeem zeer moeilijk werkt. Dit is bijvoorbeeld een afwijking van niet minder dan 7 % van de raming. Dat is geen 'foutje' meer. 

Ik zal het VVSG zeker aansprken om voorstellen  te doen naar een betere regeling dan de huidige prognoses. Heb mij trouwens altijd afgevraagd hoe men aan die cijfers kwam.

In alle geval : de begroting 2015 voor de gemeente Merchtem komt op de gemeenteraad van december.

U hoort er wel van.