En nu aan de slag !Section: Ruimtelijke Ordening
21 jaar na sluiting brouwerij Martinas eindelijk concrete uitvoering Provinciaal Ruimtelijk Uitvoeringsplan




Een historische beslissing : het college van 11 september verleent vergunning om het "Martinas"-gebouw, zijnde de historische brouwerij (kant met de hoge torens) aan te pakken.

Wikipedia stelt het volgende :
"De brouwerij werd in 1871 opgericht door Florentius De Boeck (1826-1892) - de vader van componist August De Boeck - en ze werd in 1888 overgenomen door Corneel van Ginderachter. Na het overlijden van Corneel werd het bedrijf geleid door zijn echtgenote Hendrika van Nuffel, die tijdens de Eerste Wereldoorlog haar koperen ketels diende af te staan aan de Duitsers.

In 1928 lanceerde zoon Joseph het hoge gistingsbier Ginder Ale, een bier van het type Spéciale belge dat volgens kenners nauw aanleunde bij de smaak van het Antwerpse De Koninck of Palm uit Steenhuffel.

Het bedrijf kende in de jaren '50 het grootste succes en stelde op zijn hoogtepunt 180 mensen tewerk. In 1973 werd het overgenomen door Brouwerij Artois - vanaf 1988 Interbrew - en die bleef er brouwen tot 1991. Van dan af werd de productie overgebracht naar Leuven en tot op heden worden er nog jaarlijks 3.000 hectoliter aangemaakt. Dit bier wordt meestal verdeeld in de omgeving van Merchtem, zodat men letterlijk van een streekbier kan spreken."

Een lange geschiedenis dus. Sinds de effectieve sluiting in 1993 (Het was Bollebekenaar Maurice Verspecht die letterlijk de deur sloot) was het echter bijlange geen succesverhaal. Er was zonevreemde bewoning, dit vaak in zeer schrijnende omstandigheden. Zowel burgemeester Herman Magnus als Eddie De Block kregen bij kordaat optreden al snel te maken met enkele strafklachten van de koper van de gebouwen. De gebouwen verloren ook hun glans binnenin. Elke gram koper werd verwijderd, er werd uiteraard niets onderhouden.

Kentering kwam er toen dit gedeelte werd aangekocht door de gebroeders Dockx. De gebouwen werden als waardevol landschappelijk baken opgenomen in het Provinciaal Ruimtelijk Structuurplan (samen met de basiliek van Scherpenheuvel overigens). Met de Vlaamse Bouwmeester werd een project geselecteerd dat finaal uitgewerkt werd in een Masterplan dat omgevormd werd in een Provinciaal Uitvoeringsplan. De weg naar concrete plannen lag nu open. En nu zijn we zo ver. Eindelijk een positief verhaal na zovele jaren.  Met dit project zal het uitzicht van Merchtem in 2017 er volledig anders uitzien dan vandaag.

Het initiatief om beroep te doen op de Vlaamse bouwmeester kwam van wijlen Kris De Pauw. Het is andermaal (na restauratie Reedijk) dat we als college en ikzelf als bevoegd schepen een droom van hem realiseren. Ik dacht gisteren aan hem en hoop dat hij van ergens meekijkt en zegt 't'es in orde pait'


 het waardevol landschappelijk baken


zou zal het wordenReclame uit de 'glorietijd'