8.903.851.83 € = mijn vermogenSection: Begroting


REKENING 2013 BLINKT




Uiteraard niet 'mijn vermogen' , alle gekheid op een stokje : het is een van mijn 'dada's' : begrotingsdicipline. Daarme bedoel ik op regelmatige tijdstippen met financieel beheerder, secretaris en burgemeester de vinger op de pols houden : zijn er uitgaven die ontsporen, zitten de inkomsten goed ? Een ander punt is steeds eerst de rekeningen goedkeuren en dan pas begrotingswijziging. Rekeningen ten laatste in juni, nieuwe begroting in november, ten laatste december op de gemeenteraad. Deze werkwijze, nog ingegeven door Luc Van Weyenbergh levert ons al jaren aan een stuk een 10/10 van de toezichthoudende overheid. Weinig gemeenten doen ons dat overigens na.

Ik had de cijfers van de rekening 2013 al enige tijd. Ik vond evenwel dat eerst de commissie financiën haar zeg diende te doen. Dat heeft ze, onder kundige leiding van Mario Vandevelde gisteren gedaan.

Niets dan lof. Het gecumuleerde resultaat zit op niet minder dan 8.903.851.83 €. Een belangrijk cijfer maar ook een gevaarlijk : dit wil niet zeggen dat we dit bedrag op rekening hebben en zomaar kunnen gaan uitgeven. Dit cijfer geeft wel aan dat we financieel gezond zijn en dat er enige marge is.

We blijven ook bij het 'gezond boerenverstand'. Als we niet moeten lenen, lenen we ook niet. Hoe goedkoop de leningen ook mogen lijken, wat we cash kunnen betalen gaat ook zo betaald worden. Dit doen we al een tiental jaren. Resultaat is dat de schuld per inwoner relatief laag is.

Ander punt : ook het OCMW doet het goed en ook het AGB zit verwerkt in de rekening. Zij die op de gemeenteraad gaan proberen om te zeggen : "ja maar, en de schuld van het OCMW en het tekort van het AGB" gaan mogen rekenen op een zeer onderbouwd antwoord. Uiteraard zit dit verwerkt in de rekening. De bijdrage aan AGB en OCMW zitten vervat in de resultaten.

Ziedaar : een vrij geruste schepen van financiën en begroting. Bij ongewijzigd beleid 'van bovenaf' zie ik het heel goed zitten om ook in 2014 een positief resultaat neer te zetten. 'Ik' is in deze weg te vegen : "we'" en daarmee bedoel ik niet alleen het college en de meerderheid maar ook alle medewerkers op het gemeentehuis, de loods, het OCMW. Geen belastingsverhoging : geen slogan maar een hele opgave !