Individueel Financieel ProfielSection: Financiƫn en Begroting
Individueel Financieel Profiel Merchtem voorgesteld door Belfius

Elk jaar is het uitkijken naar de cijfers van het Individueel Financieel Profiel opgemaakt door Belfius. Verwerkte gegevens zijn de rekeningen van 2008 tot en met 2012 en de begroting 2013. Zoals in vorige bijdrage gemeld komen de rekeningcijfers van 2013 ter kennis van de gemeenteraad van juni.

Merchtem wordt vergeleken met een "Cluster" van min of meer dezelfde gemeenten, maar ook op provinciaal vlak en gewestelijk vlak.

Enkele in het oog springende cijfers die toch een en ander relativeren.




Merchtem wordt een stad. 

Niet qua cijfers : bevolkingsdichtheid inwoners / km2 : voor Merchtem  432, de cluster 455 en de provincie 525.

Veel te veel personeel daar in Merchtem ! : niet volgens de cijfers : Aantal personeelsleden / 1000 inwoners : 4.7 voor Merchtem, 5.8 Cluster, 6.6 voor de provincie en 7.4 voor het gewest.

Merchtem heeft hoge belastingen ! : niet volgens de cijfers : Merchtem met aanvullende personenbelasting op 7.1, Cluster 7.26, provincie 7.3 en gewest 7.29

De opcentiemen op de onroerende voorheffing dan maar : die zijn schandalig duur in Merchtem. Sorry, niet volgens de cijfers : Waarde 100 opcentiemen per inwoner : 20.35 € in Merchtem, 22.49 Cluster, 26.41 provincie en 22.80 gewest.

Een absulute uitschieter dan : onderwijs : 6O2 € / inwoner/ jaar in Merchtem, 172 € / inwoner in de Cluster, 173 € provincie en 126 € / inwoner gewest. Merchtem geeft dus gigantisch veel uit aan onderwijs. Let wel, dat gigantisch verschil komt weer in de inkomsten bij "overdrachten" omdat de lonen van de leerkrachten door Vlaamse Gemeenschap worden betaald samen met andere werkingskosten. Dat neemt niet weg dat Merchtem duidelijk veel meer dan alle andere gemeenten investeert in onderwijs (ondermeer gebouwwen, machines technische school, tuinbouwschool etc).

Merchtem staat stijf van de poef ! Ook hier, cijfers liegen niet : Merchtem 145 € / inwoner / jaar, Cluster 154 €, provincie 173 € en gewest 150 €....

Er zijn natuurlijk nog heel interessante cijfers en vergelijkingen. Normalerwijze publiceert Belfius dit alles op de website binnen een maand of twee.  In alle geval : één conclusie kan getrokken worden en blijkt uit alle cijfers : Merchtem is financieel gezond. Dat zo houden is onze topprioriteit !