Proficiat medewerkers financiële dienst !Section: Begroting



De diensten van de provincie Vlaams-Brabant hebben geen opmerkingen over onze "BBC"

Begrotingsdiscipline : het was het stokpaardje van mijn voorganger op begroting Luc Van Weyenberg. Het is ook het mijne. Met enige trots kon ik lezen dat de diensten van de Provincie Vlaams Brabant geen opmerkingen hebben over 'onze' 'BBC'.  Dit doet deugd : het is immers de allereerste BBC die we indienen. En ik mag echt wel zeggen 'we' en 'onze' : het is een werkdocument geworden dat echt door deze meerderheid werd opgesteld. Geen 'copy - paste' werk. De technische uitwerking werd wel begeleid door een studiebureau maar het waren toch de medewerkers van de financiële dienst, de secretaris en ikzelf die 'de pen' hielden. Als je dan achteraf van een onafhankelijke instantie een goedkeuring krijgt, is dat mooi. Niet voor niets gewerkt, tevreden.

Dat de BBC niet uitpuilt van ambities is een feit. Het uitgangspunt was : geen belastingsverhoging ondanks drastische verlaging inkomsten en een realistisch investeringsprogramma. 

Bij de presentatie van de BBC heb ik het heel duidelijk gezegd : ofwel start je met een ambitieus plan en krijg je op het einde van de rit een slecht rapport van de oppositie ofwel start je met een realistisch plan en krijg je bij het begin de kritiek van de oppositie dat je niet ambitieus genoeg bent.

Ik kreeg andermaal gelijk (niet dat ik daarop kick) van CD&V : in hun blaadje stond te lezen dat de BBC inderdaad niet ambitieus genoeg is. Dat we de verkiezingsbeloften niet nakomen (nieuwe sporthal en herbestemming huidige sporthal naar onder meer fuifzaal ) is een flagrante leugen : de investeringen worden meer gespreid in de tijd. En  daarbij, zoals eerder al gezegd,  is gebleken dat Merchtem een fuifzaal in het centrum heeft (Vijverdal) en er voor cultuur ook al plaats zat is in leegstaande kerken en sporters bovendien onze huidige sporhal prima vinden.

De kritiek dat we uitverkoop houden om de begroting te redden is compleet van de pot gerukt. Iedereen die iets van het mechanisme van de BBC kent weet dat de verkopen niet nodig zijn om een evenwicht in de begroting te houden. De geplande verkopen zijn logisch en verantwoord. Men vergeet ook gemakshalve dat er budgetten voorzien zijn om aankopen te doen. Grondregie, actief patrimoniumbeleid : al van gehoord ? Zaken die niet meer dienen verkopen : wat is daar mis mee ? Inspelen op nieuwe opportuniteiten en aankopen : mag dat nog ?

Enfin : het zal nooit goed zijn en als er al eens iets is waar men niet kan van zeggen dat het slecht is (bijvoorbeeld geen belastingsverhoging) zeggen ze dat het dankzij hen is. Een al te doorzichtige strategie van de oppositie (waar ik overigens geen seconde van wakker lig, had de Provincie onze BBC afgeschoten : daar zou ik pas wakker van liggen) .