Uitgerust aan het werkSection: Algemeen
Als ik ooit eens vijf minuten tijd heb


Het was een bewuste keuze : met pasen naar de Domincaanse Republiek. Eens goed uitrusten met het gezin. Wat mij betreft de gelegenheid om eens goed bij te lezen.

Hierbij resumé van de lectuur :

Eerste boek : "Iedereen doet het !" Michel Maus : een boek over de belastingontuiking in België. Een pleidooi voor de aanpak van wat de auteur het 'huis-tuin en keuken-frauderen' noemt. Blijkbaar is niemand verlegen om iets 'in het zwart' te doen of te laten doen. Hoe kleinschalig of onschuldig op eerste zicht, blijkbaar is dit in zijn geheel genomen toch een behoorlijke hap uit mogelijke belastingsinkomsten. Haarfijn zet de auteur ook uiteen waarom België in internationale kringen zowaar wordt geprezen als belastingsparadijs. Uiteraard niet voor loontrekkenden, doch wel voor grote ondernemingen en grote vermogens.
De auteur pleit onomwonden voor de invoering van een vermogensbelasting en meer inspanningen voor het opsporen en vervolgen van belastingontduiking. Ook dus voor het 'huis-tuin en keuken-frauderen'.

DIt boek sluit hiermede naadloos aan bij mijn volgende boek. Schrik niet, een boek van Peter Mertens, jawel voorzitter van de PVDA (!). Ik had me verwacht aan een echt pamflet. Want de titel "Hoe durven ze" - De Euro, De Crisis en de Grote Hold-Up, doen dit toch wel vermoeden. Maar neen. In tegendeel. Een zeer evenwichtig boek. De analyse van het Belgische belastingsstelsel is haast kopie van het vorige boek. Het pleidooi voor de invoering van een vermogensbelasting evenzeer. De auteur heeft zelfs een heel concreet becijferd voorbeeld klaar. De analyse van de bankencrisis is zeer scherp. Een cijfer dat me deed rillen was toch wel hetvolgende : de regering Dehaene deed Gemeentekrediet van de hand voor 750 miljoen euro. Op dat ogenblik was het Gemeentekrediet een gezonde bank, geen vuiltje aan de lucht. De opbrengst zou gebruikt worden om de staatsschuld te reduceren...Een tiental jaar na dit 'soldeke' koopt diezelfde Belgische Staat de bank terug voor 4 miljard Euro  cach en een tienvoud aan waarborgen ! De auteur merkt fijntjes op dat de rol van Dehaene hoogst merkwaardig is in dit verhaal. Ook over de recente redding van Griekenland brengt de auteur enkele straffe zaken bij. Zo werd vlak voor de eerste steun aan Griekenland door Frankrijk en Duitsland nog voor meerdere miljarden wapentuig verkocht aan Griekenland. Blijkbaar genieten de grote vermogens, niet in het minst de grote reders, een soort van belastingsvrijstelling in Grikenland. Een zelfde analyse krijgen we van de auteur over Ierland. Heel verhelderend. Telkens ruim verwijzend naar gezaghebbende bronnen. Heel fijn doet de auteur ook het denken van de nationalistische partij N.V.A. uit de doeken. Zijn analyse is bijzonder scherp. De auteur maakt brandhout van het discours van Nationalisten in het algemeen overigens.
In zijn remedie om het allemaal weer goed te laten komen, begint de autueu wel te dromen. Het is wel heel mooi dat hij dat zelf ook zegt. Om te verhinderen om heel ver mee te dromen had ik het volgende boek klaar :

"De open samenleving onder vuur" Dirk Verhofstadt (Guy Verhofstadt, Mark Rutte, Herman Van Rompuy, Hugo Dyserinck, Hans Achterhuis).

Een prachtig boek. vijf lezingen rond de 'denker' Karl Raimund Popper (1902-1994).

Zijn 'falscificatiemethode' uit de wetenschapsfilosofie, paste hij toe op het denken over economie en samenleven.

Met Popper blijf je bij de les, zoals Mark Rutte het stelt in zijn lezing. Met de methode van Popper haal je het dromerige einde, het geloorf in een betere socialistische samenleving van de vorige auteur meteen onderuit.

Maar evenzo het blinde geloof in de onzichtbare hand die alles via de vrije markt tot een goed einde brengt, zoals de filosofie van Friedrich Hayek het ziet.

En dan een laatste boek : " Einde aan de groei" van Richard Heinberg. Zeer degelijk boek. Niet meteen om vrolijk van te worden. Daar waarschuwt de auteur ook voortdurend voor. In een pijnlijk excacte en zeer onderbouwde studie stelt deze auteur dat de exploitatie van fossiele brandstoffen, het delven van mineralen en ertsen aan zijn einde loopt. De ontgining is steeds volgens het principe gegaan van 'het laagshangend fruit pluk je eerst'. Verdere ontginning van fossiele brandstoffen, ertsen en mineralen zal steeds moeilijker worden en daarbij zal de ontgonnen grondstof steeds van slechtere kwaliteit zijn. Hier ook enkele cijfers die me tot nadenken stemden : de Chinese economie draait voor 80% op steenkool. Elke 6 dagen wordt er een koolmijn geopend. Op zes dagen zet men een hotel van vijftien verdiepingen....
De auteur gaat verder in op het wezen van het geld. Wat is geld ? Hij schetst zeer goed de geschiedenis van geld dat gewaarborgd werd door goud, dan maar deels door goud, dan door schuldbewijzen etc. Zeer goed schetst hij ook de ontsporing van de financiële wereld.

De analyses zijn 'goud' waard. Op het einde van het boek vallen de remedies tegen. Ook deze auteur begint wat te dromen. Wel pleit hij voor een sterker lokaal niveau qua beleid en economie, maar ook qua munt.

Op het einde van deze rit door vier zeer boeiende boeken heb ik me de bedenking gemaakt dat niemand echt een wonder-recept heeft om alle problemen op te lossen.

Ik val terug op Popper. Het zal een weg zijn die we stapje per stapje moeten zetten. Verbeteren waar kan, innoveren waar moet.

In alle geval heb ik andermaal geleerd dat het oh zo nuttig is eens boeken te lezen !

Misschien ga ik ooit nog wel opnieuw studeren.... als ik ooit eens vijf minuten tijd heb...