En nu gaan we het weten ze...Section: Algemeen

Paus roept zijn Bisschoppen bijeen : beraad over het gezin.



Wie ben ik om het daar over te hebben ? Niemand zeker. Toch doet dit thema mij iets.
Zelf al meer dan twintig jaar getrouwd. Heb het eens becijferd, sinds ik advocaat ben, zeker 300 echtscheidingen gedaan, dat wil zeggen 600 mensen uit elkaar zien gaan. Dan zwijg ik over de kinderen...
Ik durf zeggen dat ik gelovig ben. Kom daar ook voor uit. Ga graag naar vieringen van Pater Karel en heb daar heel veel aan.

Ik durf ook zeggen dat ik door mijn praktijk weet dat scheidingen onvermijdelijk zijn. Taak is : doe dat zo menselijk mogelijk, zeker als er kinderen zijn.

En nu gaan een hele hoop zeer geleerde mensen zich in het Vaticaan buigen over het gezin. Ik ben er zeker van dat ze het klassieke model gaan promoten : man, vrouw, kinderen.
Echtscheidingen : liever niet

Dat zal het wezen, al heb ik geen 'glazen bol'. Zou een actuele kerk het eens mogen hebben over gezinnen met kinderen uit diverse huwelijken. De 'nieuw samengestelden' ? Het zal je maar overkomen. Hoe dan ook : die kinderen hebben daar niet om gevraagd.

Oh ja : ' wat God verbond zal men niet scheiden' :Even bij de les : we beleven het hier.

Zou een actuele kerk het ook eens mogen hebben over gelijkheid van man en vrouw ? Hoe is het mogelijk dat ik Pater Karel de hemel in prijs, maar dat niet kan over zuster Maria of Marleen , een vrouw mag helpen, maar mag niet 'voorgaan'?

Laat staan dan de  vraag over hoe en in welke vorm we mekaar lief hebben en vorm willen geven aan de Schepping ?

Hoe is het mogelijk dat we in een godsdienst die wil actueel en relevant zijn nog de discussie hebben over geaardheid ?

Als je iemand lief hebt, is dat niet het begin ? Is dat een man ? is dat een vrouw ?

Is niet dat eerste het belangrijkste ? Iemand liefhebben.

Hebben we geen nood aan een godsdienst die ons allen kansen geeft en omarmt ?


Het is een heel ongewone tekst die ik hier schrijf maar, ik weet dat heel veel mensen mij begrijpen en ik weet ook dat heel veel mensen wachten op een bevrijdende uitspraak van de Paus en zijn vrienden.

Misschien een heel onverwachte bijdrage, maar oordeel, veroordeel niet.