Is bevoegd schepen nog bij de pinken ?Section: Financiƫn en Begroting

NVA Merchtem vindt 1 miljoen euro

In het nummer 3 van jaargang 2015 heeft de NVA heel veel aandacht besteed aan mijn bevoegdheden, waarvoor dank. Dat bewijst ten minste dat ik iets doe. Want, een oude volkswijsheid stelt dat wie niets doet, niets kan misdoen.. De NVA heeft met één bezoekje aan onze financiëel beheerder en met één print van de uitstaande leningen zowaar één miljoen gevonden. Wat ne kop moet ge op Uw lijf hebben om dat als 'bevoegd schepen' niet te zien als ge alle dagen op de dienst financiën zit. Wat ne kemel van ne financieel beheerder moet ge ook hebben ? Zomaar veertig miljoen oude Belgische laten liggen.... 

Afbeeldingsresultaat voor ontvanger merchtem
In mijn brievenbus van Stoofstraat 59 ("privé") komt dat blaadje niet. Allicht zal de drager weten dat dat verloren moeite is. Maar, ik heb nog een appartement dat men aan het ombouwen is tot kantoorruimte en allicht weet de busbedeler van dienst dat niet, en dus bekom ik toch dat proza.

Ik moet zeggen : ik ben heel trots. Op elke bladzijde wordt er verwezen naar mij, zelfs met naam en toenaam. Het moet zijn dat ik toch niet stil zit.

"Het Schepencollege is een immobiliëncollege". Wij verkopen alles en nog wat om 'de gaten in de begroting' te dichten. Vooreerst : er zijn geen gaten in de begroting.  Ten tweede, wat we verkopen zijn gronden die we gekocht hebben om te verkavelen en door te verkopen (zie verkaveling Lt. De Winde) aan jonge gezinnen en alleenstaanden uit Merchtem ("eigen volk eerst ?"). Andere eigendommen  (vb M. Sacrestraat) worden verkocht omdat ze niet meer dienen. Door aankoop nieuwe loods Koeweidestraat heeft onze technische dienst die niet meer nodig, ander functies gingen ondermeer naar gebouwen OCMW.. Het ultieme bewijs dat we niet verkopen om 'gaten te dichten' is het gebouw naast het August De Boeckhuis : dat wordt gewoon gesloopt voor extra parking, zeker niet om welk gat dan ook te dichten.

Merchtem dorp of stad ? Wie zal het zeggen. De stedenbouwkundige context is wat hij is : in de dorpskern merchtem mogen meergezinswoningen gebouwd worden. Dit al sinds invoering van BPA's van heeel lang geleden. Eigenaardig . Ik lees bij de uitgevers van het blaadje enkele namen waaraan ik vergunningen heb afgeleverd. Niet voor een oer Vlaams fermetje, maar voor : jawel, appartementen. Doch dit geheel ter zijde. 

Dat van dat 1 miljoen is blijkbaar een drukfout. Diverse prominenten van NVA zijn zich al min of meer komen verontschuldigen op de diensten gemeente. Den ene weet blijkbaar niet wat den ander schrijft, laat staan vanwaar hij/zij het haalt.

Het beheer van de 'schuld' is een oefening die elk jaar minstens éénmaal wordt gedaan.  Leningen worden niet individueel bekeken. We onderhandelen met de banken voor de leningen die bij hen uitstaan.  Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat een lening met een hoge interest best behouden blijft. Klinkt raar maar het is zo : einde looptijd, meestal wordt er interest betaald in het begin van de lening en kapitaal op het einde, en er is ook de wederbeleggingsvergoeding. Iedereen die een hypotheek heeft en naar zijn bank stapt voor een wijziging snapt dat. Er zijn ook heel wat leningen met variabele interesten etc. Hoedje af voor de financieel expert van NVA dat die zomaar 1 miljoen euro in een oogopslag kan besparen.  Ik daag hen de volgende gemeenteraad uit : kom met een concreet voorstel van de banken en bewijs het. Dat is wat anders he !

Dan nog iets : "Financiën : Eigen inwoners eerst !".  De nostalgie naar slogans van het oerrecept van het Vlaams Blok klinkt wonderwel door. Maar waar gaat het over. Niet eens om belastingen. Het gaat om retributies. Enkele forfaits voor gebruik van elektriciteit foorkramers werden herzien. Niet om een cadeau te geven aan de foorkramers en marktkramers, gewoon omdat die forfaits kennelijk te hoog waren en niet overeen stemden met het werkelijke verbruik. Die foorkramers staan er overigens ook voor Merchtemnaren, niet voor Marsmannekes.

In alle geval, niet onder de indruk. Om het met een oud Merchtems spreekwoord te zeggen, ze kunnen daar bij NVA blijkbaar 'neiger liegen dan dat er één paard kan sch..ten". 

Op de commissie financiën was het gisteren anders heel stil. En op mijn vraag over hoe ze dat miljoen dan wel gingen realiseren werd er zelfs niet geantwoord. Dat belooft voor de gemeenteraad van maandag. Maar goed : het magazine is proper gedrukt en het is schoon papier.


Afbeeldingsresultaat voor paardenstront