TuinbouwschoolSection: Algemeen
Afbeeldingsresultaat voor vrouwe justitia

Moeilijkste periode uit mijn politieke loopbaan

U heeft het allemaal gelezen. Meer dan nodig kwam het dossier directeur Tuinbouwschool in de pers. Hoe kan het ook anders ?  Niet alle dagen wordt er een directeur preventief geschorst. Als het niet gaat over financieel gesjoemel maar wel over 'ongepast gedrag', ja dan haal je vlot de pers....Jammer dat ik de mogelijke slachtoffers niet in de pers zag (bedenking).

Wat me enorm stoort is dat we verweten worden dit dossier als een bende cowboys aangepakt te hebben. Niets is minder waar.

Op 12 februari scharrelde iemand al zijn moed bijeen om een klacht te formuleren bij de burgemeester. Hij wenste absoluut anoniem te blijven. Wat doe je met zoiets ? In het college beslisten we een tuchtonderzoek op te starten. Niet meer niet min. Alternatief ? Niets doen : wat moet die klager dan denken ? Rondje doofpot ? De directeur werd van het opstarten van dit onderzoek op de hoogte gebracht. Iets in de pers gelezen ? Kijk maar na : niets.

Het is pas toen er meerdere verklaringen kwamen in kader van een ander tuchtdossier op 26/03 dat we preventief geschorst hebben. Klachten bleven komen. Zelfs tijdens het verhoor van de directeur op 02/04 kwam er per drager nog een klacht binnen ! Klachten dit keer niet anoniem, ondertekend en vrij formeel.

Wat doe je dan ?  Het college heeft ruim de tijd genomen om iedereen te horen. Dat heeft zelfs dagen in beslag genomen.

Hoe oordeel je : automatisch ga je naar een eigen referentiekader : hoe zou ik reageren bij deze of gene handeling / converstatie ? Dat referentiekader is niet eerlijk. Ik ben 45. Ik mag niet oordelen op basis van wat ik als 15 jarige zou ervaren hebben. Dat was 1985. Ik toetste af bij mijn eigen kinderen, 15 en 16. Ik stond versteld hoe zaken waarover ik verontwaardigd was, bij hen eerder vlot verteerbaar waren. Ik ging nog verder : ik contacteerde Michiel Vanackere, gewezen woordvoerder van Wel Jong, Niet Hetero om zijn oordeel over bepaalde gedragingen / uitstpraken te kennen in de relatie leerkracht, directie / leerling. 

Ik blijf erbij : niets moeilijker dan oordelen over een mens.

We hebben in eer en geweten beslissingen genomen. Ik blijf daar ook bij. Die beslissingen waren op dat moment de juiste beslissingen. 

Nu worden we geconfronteerd met nieuwe verklaringen. Verklaringen die tegenstrijdig zijn, waarbij je moet vaststellen : wie van de twee liegt ?

Wie liegt of niet liegt moet het verder onderzoek uitwijzen.

Ik heb lang getwijfeld dit uiterst persoonlijk standpunt op de site te zetten. Maar het moest er eens af. Wat me het meest gestoord heeft is de 'open brief' van CD&V. Een schaamteloze en vulgaire poging om uit die 'affaire' nog wat stemmekes te recupereren en vooral om de Burgemeester eens een hak te zetten. Ik geef grif toe dat ik geprobeerd heb die brief tegen te houden. Heb daarover gebeld met Gaspard Graind'Orge, maar tevergeefs.

Ik neem het nu eens op voor Eddie, die gisteren gedegouteerd de vergadering verliet.
Ik getuig en garandeer U dat onze Burgemeester net als ik trouwens, steeds bezig was met de vraag : 'moest dat met mijn kind - onze Jan  - gebeuren ?'.

Dit is de de moeilijkste periode uit mijn politieke loopbaan, dat meen ik. Ik ken Daniël al vanaf mijn 9 jaar. Ik kan van die man geen slecht woord zeggen. Als directeur ook al niet. Maar wat doe je met klachten ? Onder de mat vegen en de andere kant opkijken ?

Compassie moet ik niet hebben, wel eens aandacht voor de andere kant van het verhaal. Het college is geen bende cowboys, we hebben als mensen gehandeld en zeker niet over een nacht ijs gegaan. Op zo'n momenten snak je naar een dossier als verkoop pastorie, begroting, rekening brandweer, ..... Het moest er dus eens af.