Heb jij dat al gevoeld ?Section: Kerkraden
Gewijd of niet gewijd ?

GEWIJD

1) Geheiligd 2) Gezegend 3) Heilig 4) Priesterlijk 5) Plechtig 6) Religioso 7) Sacraal 
Gevonden op http://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/GEWIJD/1


A
ntropologen of sociologen zouden vette kluif hebben aan reacties verenigingen Brussegem.

Vandaag bereikte het standpunt van het Centraal Kerkbestuur ons als gemeente officieel : een zaak staat vast : de pastorie van Brussegem kan verkocht worden. Ander punt, ontwijding kerkgebouw is nog niet beslist (midden juni zal het Bisdom zich daarover ontfermen).

Ik had mij voorgenomen om mij niet te mengen in de discussie maar, kan het me toch niet laten.

Ik denk dat de reacties van de verenigingen zeer impulsief zijn en zeer oprecht maar alles bijeengenomen zeer voorbarig.

Lezen dat de pastorie druk bezet was door de verenigingen ? Wees eens eerlijk aub.  Gaan we er de agenda bijhalen ? Een brief krijgen van de vrienden Kaatsers ? Wanneer hebben die het laatst vergaderd in de pastorie ? De vergaderzalen van het gemeenschapslokaal Brussegem staan meestal leeg.

Lezen dat de 'ontwijding' zou inhouden dat de school op daguitstap zou moeten om eucharistie te vieren ? Te gek voor woorden. Stel dat het gebouw 'ontwijd' wordt, dan betekent dit niet meer of niet min dat andere hoofdbestemmingen dan de liturgie mogelijk worden. Het beheer van het gebouw gaat dan ook naar de gemeente. Wil dat dan zeggen dat eucharistie vieren absoluut verboden wordt ? Dat de gemeente bijvoorbeeld de gerespecteerde Inspecteur Blomme gaat laten postvatten voor het kerkgebouw om vieringen te voorkomen ? Niks van dat. Uiteraard kunnen er nog eucharistievieringen doorgaan in een ontwijd gebouw. De aanwezige Heiligen gaan heus niet vluchten uit het kerkgebouw.

De verenigingen moeten nu juist deze (mogelijke) beslissing van het Bisdom zien als een zeer uitzonderlijke kans. Niet schieten op het Centraal kerkbestuur, de pater, de pastoor, de gemeente of het Bisdom. Neen, werk aan een plan : hoe gaan we dat gebouw gebruiken, bestemmen.

Dit is, voor alle duidelijkheid een persoonlijke mening. Mening die ik wel consequent zal verdedigen op het college en de fractie. 

Vrienden uit Brussegem, eigenlijk krijgen jullie een kans om jaloers op te zijn. Bekijk het eens op deze wijze !



Afbeeldingsresultaat voor kerk en leven