Nieuwe brandweerzone: Vlaams-Brabant WestSection: Financiƫn en Begroting
Op brandveiligheid besparen ? Nooit, maar....


Voor alle duidelijkheid : zeer persoonlijke mening.


Afbeeldingsresultaat voor brandweer
Ik heb onnoemelijk veel respect voor brandweermannen - vrouwen. Zij die ooit een brand hebben moeten ondergaan zullen weten wat het is. Dat we moeten investeren in de brandweer is een feit. Een initatief om een en ander doeltreffender aan te pakken was de oprichting van brandweerzones. Vergelijk het met de politiezones. Nu vrijdag ga ik met onze Financieel beheerder naar een vergadering over de financiering. 

Allemaal goed en wel dat wij als gemeente in 2012 een budget dienden op te maken voor zeven jaar (het BBC-verhaal). Maar wat te doen met de hogere overheid die zich 'vergist' in de door te storten personenbelasing (voor Merchtem een slordige 380.000 € voor 2015) en dan nog eens meer en meer facturen begint door te sturen.

Concreet, - misschien ben ik voorbarig, en dat hoop ik echt - zou Merchtem een pak meer euro's (het steekt op geen 100.000 €) moeten ophoesten dan ons oorspronkelijk was voorgerekend voor de nieuw opgerichte brandweerzone. 

Het doet me wat denken aan de politiezone's. Is dat een goede zaak geweest ? Allicht wel. Maar : de kost  politie voor het oprichten van de zone AMOW voor Merchtem was rond de 400.000 €, we zitten nu over het 1000.000 €. Moet men besparen op 'blauw op straat en veiligheid ?"; moet men besparen op brandveiligheid ? Absoluut niet. Maar heel persoonlijk : dat verhaal van schaalvergroting en daarmee gepaard gaande besparingen ? Ik moet het eerste voorbeeld nog zien. Laat dat eens een les zijn voor diegenen die perse naar een nieuwe fusieronde willen gaan voor gemeenten. Hervormen om te hervormen is nooit mijn ding geweest. De kracht van stabiliteit en rechtszekerheid ligt me duidelijk meer dan de kracht (en de kost) van verandering. Maar ja, dat is geweten en ik herhaal : heel persoonlijk.

Afbeeldingsresultaat voor lucifer

De engel Lucifer
Afbeeldingsresultaat voor lucifer