Merchtem, een groen eiland tussen de buurgemeentenSection: Financiƫn en Begroting
Analyse jaarrekeningen 2013 : Slechts 39 van de 308 onderzochte gemeenten in Vlaanderen doen het beter dan Merchtem

Zij die de gemeenteraden wat volgen weten dat ik elke begroting en elke rekening toelicht. Sommigen proberen met het doorelkaar halen van rekeningen en begroting en zelfs met opzettelijke dubbeltellingen mij wat leugenachtig te maken en de mensen in publicaties schrik aan te jagen.

Tot hiertoe bleken de cijfers en ook de analyse ervan echter juist te zijn.

Ik zeg dit niet alleen : een studie van Vlaanderen, gepubliceerd in 'Binnenband' is voor de geïnteresseerden zeer goede lectuur. Hierbij de link :

http://binnenland.vlaanderen.be/sites/default/files/binnenband-december-2014-update05012015.pdf
Enkele maanden geleden verscheen er een onheilspellend artikel in het Nieuwsblad. Merchtem stond er zo slecht voor dat het onder curatele zou moeten geplaatst worden !

De journalist vergeleek gemeenten op basis van autofinancieringsmarges opgenomen in de meerjarenplanning BBC. Hoe men het ook draait of keert, die BBC is en blijft een voorspelling, een raming, een begroting. Bij het opstellen van de BBC heb ik altijd verdedigd eerder pessimist te zijn wat inkomsten betreft, realist wat uitgaven betreft en bescheiden wat investeringen betreft. Dit gaf aanleiding tot eerder sombere voorspellingen in het bijzonder voor 2016. Op dat ogenblik zijn de investeringsuitgaven op het hoogst (nieuwe Technische school). Als nu net dat cijfer genomen wordt voor de vergelijking, zoals de journalist deed, krijg je een heel manke en heel onevenwichtige vergelijking.

Anders is het met rekeningen : die zijn wat ze zijn. Met letterlijk stand van rekeningen en schulden zoals ze per 31/12 effectief zijn.

Uit die vergelijking blijkt dat Merchtem bij de financieel gezondste gemeenten zit (groene kleur op statistiek). Hiermee zijn we ook de enige 'groene' gemeente in de streek. Geen enkele buurgemeente komt nog maar in de buurt !

Ik zeg altijd dat ik schepen ben van Merchtem en dat het niet mijn taak / verantwoordelijkheid is andere gemeenten te gaan vergelijken. Maar het zegt toch iets.

Benieuwd wat de begrotingsexperte van NVA hieruit zal leren....