Mooier MerchtemSection: Kerkraden
Zeer vruchtbare vergaderingen tijdens het verlof. 'Kogels vliegen door de kerken'

Kerk OLV Ter Noodt Merchtem

Kerk OLV Onbevlekt Peizegem


Centraal Kerkbestuur zet licht op groen voor restauratie Kerk O.L.V.-Onbevlekt Peizegem. Ook O.LV. Ter Noodt Merchtem voorziet flinke investeringen de komende jaren.
 

Een dossier dat wat heeft aangesleept en aanleiding gaf tot een ‘kortsluiting’ tussen de Kerkfabriek Peizegem en Gemeentebestuur is opgelost. Mijn stelling is altijd geweest dat het dossier niet of niet volledig in orde was. Dit is het nu wel. Met beslissing Deputatie Vlaams Brabant waarbij het Kerkgebouw waardevol werd verklaard en met positief advies van het Centraal Kerkbestuur Merchtem kon het college op 31 juli 2014 haar goedkeuring geven aan de instandhoudingswerken kerk O.L.V. Onbevlekt Peizegem. Aanleiding van het dossier was een verslag van ‘Monumentenwacht’. Een reeks dringende herstellingen werden ten zeerste aanbevolen. Dit verslag dateert van 2009. Ik heb toen de ‘Kerkfabriek’ aangeraden een gespecialiseerd architect te contacteren om een en ander te ramen.  Nu, we zijn vijf jaar verder, kan er eindelijk verder worden gewerkt. De –zeer voorlopige- raming zit op ruim 200.000 €.
 
Een ander dossier, ‘Onze Lieve Vrouw Ter Noodt van Merchtem’. Op de vergadering Kerkfabriek 07/08 had ik de eer een presentatie te mogen bijwonen van de heer Steenmeijer, architect. Architect overigens die 25 jaar geleden de restauratie deed van de kerk te Merchtem. Met zeer veel enthousiasme en onbetwistbare kennis van zake lichtte hij zijn dossier toe.
Een grondig onderhoud van heel het gebouw. Dat is de samenvatting van heel de nota. Van de vloer tot in de nok. Opvallend : voorzetglas voor waardevolle ‘Glas-in –lood’- ramen. Twee jaar op rij werden deze ingevolge vandalisme beschadigd. Hoog tijd dat dit zeer waardevolle glasramen beschermd worden. De techniek van het voorzetraam zag ik voor het eerst in Praag bij de Sint-Vituskathedraal. Naast bescherming tegen vandalisme biedt deze techniek ook niet onaardige voordelen qua comfort : niet in het minst veel minder energieverbruik voor verwarming, ook geluidsisolatie. Maak het maar mee : op het hoogtepunt van een mooi stuk van August De Boeck komt er een motard voorbij gereden…
 
Raming : 728.896.59 €, inclusief BTW en erelonen. Aandeel gemeente en kerk : 195.026.32 € waarvan elk de helft.
 
Ook in dit dossier : licht op groen en hopen op snelle administratieve afhandeling. Op aandringen van de gemeente (eigenaar van het kerkgebouw) zullen de werken qua beveiliging (o.a. glasramen) bij voorrang worden uitgevoerd.
Na Hamme dus nu Peizegem en Merchtem  .
 
Het centraal kerkbestuur dient wel heel snel een ‘gemeentelijk kerk beleidsplan’ klaar te stomen : een tekst waarin de visie op langere termijn wordt uiteengezet over het gebruik / bestemming van de kerken op het grondgebied Merchtem. Trouw aan het devies scheiding Kerk en Staat, dient die nota uiteraard vanuit het centraal kerkbestuur te komen.
 








We doen er iets aan









Beeld OLV Ter Noodt









Dhr. Frank Meysman werkt mee als deskundige.


Marketeer wil Merchtem mooier maken

Frank Meysman stapt in de lokale politiek: hij wordt lijsttrekker voor CD&V in Merchtem.
Marketeer wil Merchtem mooier maken
Frank Meysman. © Photo News
,,Ik ben een rasechte Merchtemnaar'', vertelt Meysman. ,,Een prachtige gemeente net buiten Brussel. Toen ik na tien jaar terugkwam uit Nederland, merkte ik echter dat het allemaal nog veel mooier kon.'' Om die reden stapt de marketeer Meysman in de lokale politiek.