De Kerk komt naar MerchtemSection: Kerkraden


Burgemeester Eddie De Block en ikzelf zullen pateke op Seniorenfeest inruilen voor date met Bisdom



U heeft het kunnen volgen op deze site. Op 29 juli 2013 werd een akkoord ondertekend tussen gemeente en 'kerkfabrieken'. In het kader van de  BBC dienden we duidelijke afspraken te maken over het budget dat ter beschikking werd gesteld voor investeringen. Autonomie van het centraal kerkbestuur was daarbij het uitgangspunt. Het centraal kerkbestuur zou zelf bepalen hoe de voorziene middelen (600.000 €) zouden besteed worden.

Ofschoon Peizegem  ondertekende, was het kerkfabriek er als de kippen bij om zelf 150.000 € op te eisen, of 1/4e van het investeringsbudget. 

Dit terwijl het in de meerjarenplanning 230.000 € voorzag om een appartement te kopen om te verhuren nadat een belegging vrij kwam. Het een heeft strikt genomen niets met het andere te maken, maar dit verhaal geraakte niet door de gemeenteraad. Unaniem werd dit plan verworpen (dus ook door de partij die traditiegetrouw alles wat  met een 'K' of een 'C' te maken heeft goedkeurd). Straffer, die partij vroeg een onderhoud met de dames en heren van de Kerkfabriek. Ongezien.

Na de mislukte poging om Burgemeester en ondergetekende een hak te zetten via een klacht bij de Provincie, komt nu de verzoeningspoging. Niet van man tot man. Maar door bemiddeling van het Bisdom. Morgen om 14 u 30 date op het gemeentehuis.

De koffie en het gebak op het Seniorenfeest slaan we dan maar over : verzoenen is een werkwoord.

Wat de huidige meerderheid betreft speelt de discussie zich af op een hoger niveau : zoals elders op de site gesteld : quo vadis ? Wat is het plan met de kerken en pastorijen in de nabije toekomst ?  Waar, wanneer zullen er nog erediensten gehouden worden ? Waar wordt er nog effectief een pastorij bewoond door een priester die effectief ook leeft en werkt in zijn parochie ?

Dit zijn vragen die in eerste instantie moeten beantwoord worden door de Kerk zelf. Daar kunnen we, mogen we zelfs als gemeente niet beslissen.

Het is vervolgens aan de gemeente om een passend antwoord / beleid uit te stippelen.

De tijd dat de desiderata van 'Kerkfabrieken' klakkeloos worden overgenomen is voorbij. Het Decreet erediensten legt de nadruk op overleg. Zo hoort het. 

De tijd om een open maatschappelijk debat over de rol van de Kerk als instelling in zijn huidige vorm is eveneens aangebroken.  

Benieuwd wat het Bisdom morgen in peto heeft. U leest het beslist op deze site...