Moge de Heilige Geest over ons nederdalenSection: Kerkraden



C  D&V  eist vergadering met kerkraden





Op de gemeenteraad van gisteren diende advies uitgebracht te worden over de meerjarenplanning kerkraden.

Zoals eerder op de site hier gesteld, is overleg tussen gemeente en kerkraden het sleutelwoord van het Decreet Erediensten.

Dat overleg is er geweest en werd afgesloten met een overeenkomst op 29 juli 2013. Voor investeringen werd over de legislatuur 600.000 € voorzien. Aan de kerkraden onderling om dit binnen het centraal kerkbestuur te verdelen : scheiding 'Kerk en Staat'.

Alles bij elkaar geteld was er een kleine 16.000 € te veel gebudgeteerd. Doch de voorzitter van het centraal kerkbestuur maakte zich sterk dat bij de eerste wijziging weg te werken zodat alle afspraken (600.000 €) konden nagekomen worden. De meerderheid gelooft de man op zijn woord en ging dus de meerjarenplanningen van de diverste kerkraden gunstig adviseren. Behoudens Peizegem. Die hadden in hun meerjarenplanning opgenomen dat ze een deel van een vrijgekomen belegging (400.000 €) zouden investeren in een appartement. Niet om arme gelovigen onderdak te bieden, maar als belegging, vermits de rente te laag is....Anderzijds verwachten de dames en heren van de Kerkfabriek dat de gemeenschap, U en ik, zo'n 150.000 € belastingsgeld zouden moeten ophoesten voor de renovatie van het kerkgebouw.

Dat vond blijkbaar heel de gemeenteraad er meer dan over. Met unanimiteit onthield de gemeenteraad zich. Dit heeft tot gevolg dat er negatief advies is over de meerjarenplanning Kerfabriek Peizegem.

Nadat ze bot hadden gevangen bij de Gouverneur (want liever gaan klagen bij de Gouverneur dan te overleggen met de gemeente) bakt hun haring ook al niet in de gemeenteraad.

Straffer, F.H. van CD&V wil een confrontatie. Eigenlijk geen slecht idee. En best niet alleen over de centen maar over het debat ten gronde : wat is de toekomst van al die kerken en pastorie-gebouwen ?  Volgende maand dus vergadering met gemeenteraad en de kerkbesturen. Geen maand te vroeg zou ik zeggen.

Hopelijk zal de Heilige Geest op die vergadering over ons neerdalen....