Omhoog met die belastingen !Section: Begroting
Mooie Vlaamse kust geeft ons inspiratie



De 'taks op tweede verblijven' was en is aan de kust zeer bekend. Ook in Merchtem hadden we zo'n belasting. Tarief : 500 € per jaar. Niet 'veel' al is dat altijd relatief natuurlijk.

De Vlaamse overheid maande ons aan werk te maken van 'activering'. Dat wil zeggen : leegstand tegen gaan. Er diende een 'leegstandsregister' opgemaakt te worden. Ook bouwrijpe percelen die niet 'geactiveerd' werden kwamen in het vizier. 

Als meerderheid hebben we altijd gesteld : hopelijk moeten we zo min als mogelijk van dat soort belastingen innen : hoe meer gronden en woningen op de markt komen of bewoond zijn, hoe beter.

Blijkt nu dat velen stelden dat een leegstaand pand plots een tweede verblijf was. Reden : belasting leegstand : 1300 €, tweede verblijf : 500 €.

Wij gaan nu tweede verblijf optrekken naar 1000 €.  Dit precies om het ontlopen van de belasting leegstand te ontmoedigen . 

Een doel : zoveel mogelijk patrimonium activeren en dus op de markt te brengen.

Daar was CD&V het zelfs mee eens. Alleen, nu om 'iets' te zeggen zullen hun geëerde raadsleden op de gemeenteraad van maandag aanstaande voorstellen om die heffing toch te reduceren tot 750 €.....

Heel consequent lijkt mij dat niet : ik herhaal , van mij mag het 0 € opbrengen, als we maar patrimonium benutten waarvoor het dient.