Grote eer voor Parochie MerchtemSection: Kerkraden

Zoals hier (en enkel hier) aangekondigd : Monseigneur Leonard ging voor in de eucharistieviering te Merchtem. En zoals ook enkel hier gemeld werd : hij kwam een biertje drinken in de Werkman. Nam ruim de tijd om met de aanwezigen te spreken.


foto : Jean-Paul Vanderelst


Toegegeven : ik ben het niet altijd eens met Aartsbisschop Leonard. Sommige van zijn standpunten zijn op zijn zachts gezegd gecontesteerd. Maar moet men steeds met iedereen 100 % akkoord gaan ? Ik denk het niet. De man staat wel achter elk woord dat hij zegt.

Spontaan deed hij mij denken aan wijlen priester Jozef Willems te Mollem. Daar heb ik jaren zijn Eucharistieviering gediend.  De stijl staat wat haaks op die van Pater Karel. Maar ieder zijn stijl natuurlijk. Ik heb zelden iemand met zoveel respect, liefde en overtuiging de Heilige Hostie zien tonen en de beker met wijn zien vasthouden als vandaag. Vol overtuiging ging hij voor. Ook zijn Homilie : zijn analyse van het evangelie van Marcus was indrukwekkend. 

Na de viering ging de Monseigneur achteraan de kerk de mensen begroeten en bedanken voor hun aanwezigheid. Toen hij ook in het KWB - lokaal verscheen en daar zeer ruim de tijd nam om iedereen te begroeten en te spreken was iedereen compleet verrast. Je moet het maar doen ! Petje af ! Nog eens : je hoeft het er niet mee eens te zijn : het is iets dat we pakweg tien jaar geleden niet voor mogelijk hielden. Dichter bij de gelovige kan je moeilijk staan. Met mij had hij het voornamelijk over de Passie die op hem een diepe indruk had gemaakt. Goed gesprek ! De man heeft op mij alvast een zeer goede indruk gemaakt. Heb hem gezegd dat hij in Merchtem altijd welkom is.



foto : Walter Teugels